Cruciada FCC pentru a pune capat apelurilor automate poate primi un nou impuls

Cu totii stim de acele apeluri automate, cu taxa inversa, care intra in mod absolut aleatoriu si care te scutesc de o caruta de bani in cazul in care raspunzi. La noi, sunt apeluri efectuate de numere din alte tari, precum China sau Coreea de Sud. Nu stiu, eu unul am primit apel din Republica Moldova, si nu unul. Nu am nici o ruda prin Chisinau care m-ar putea suna si cred ca pot spune lucrul asta despre o multime de romani. Pana la urma, Basarabia si Romania nu sunt intocmai Ucraina si Rusia pentru ca popoarele din cele doua tari sa pastreze o legatura stransa. Sau ma rog, poporul, ca in ambele cazuri este practic unul singur. In fine, ideea principala consta in faptul ca aceste apeluri automate sunt una dintre cele mai semnificative si mai persistente probleme legate de telefonia mobila aparute in ultimii ani. Doar ca in Romania nu exista neparat metode pentru ca aceste apeluri automate sa fie oprite, sau nu exista un interes destul de mare in acest sens. Pentru ca apelurile respective ar putea fi oricand oprite, prin intermediul tehnologiei necesare. In Statele Unite, lucrurile stau un pic altfel, acolo exista si presiune din partea publicului larg pentru a lua aceste masuri in cel mai scurt timp posibil. 

Astfel, apelurile automate sunt plangerea nr. 1 la Comisia Federala a Comertului (FCC), iar escrocii au reusit sa faca rost de miliarde de dolari din aceste apleluri. S-a ajuns intr-un punct in care incetinirea fluxului acestor apeluri este o prioritate de top pentru agentie. Expertii spun ca eforturile incep sa dea roade si ca astfel de apeluri se imputineaza din ce in ce mai mult pe teritoriul Statelor Unite. Insa, lacunele trebuie inchise, mai spun expertii in domeniu. FCC a avut o perioada in care a incercat sa isi imbunatateasca aceasta politica impotriva apelurilor robot in 2021, iar agentia continua pe aceeasi panta ascendenta si in 2022. Cu toate acestea, spun expertii, batalia pentru a pune capat apelurilor automate este departe de a fi incheiata. In cursul zilei de joi, FCC a votat cel mai recent efort de a proteja consumatorii. Se urmaresc campaniile internationale de robocall care intra in retelele americane prin așa-numitii furnizori de gateway. Acesti furnizori de gateway, care sunt companii mai mici, cu profil redus, care transfera apelurile din retea in retea, sunt adesea folositi de escrocii straini pentru a ascunde apelurile telefonice care intra in SUA. Noile cerinte FCC ar asigura ca furnizorii de gateway verifica apelurile inainte de a le transmite altor operatori din state.

„Apelurile automate sunt agravante”, a declarat joi presedintele FCC, Jessica Rosenworcel. „Ceea ce este mai rau este ca, atunci cand reprimam aceste apeluri nedorite, escrocii din spatele lor gasesc noi modalitati de a ne contacta. Din ce in ce mai mult, iar asta inseamna faptul ca apelurile automate vin de peste mari. De fapt, un studiu sugereaza ca anul trecut pana la doua – treimi din aceste lucruri ar putea veni acum din strainatate.” Normal ca vin din strainatate ca nu s-ar gasi americani suficient de inteligenti pentru a gasi in mod repetat cai de a-si bate joc de masurile voastre de securitate. Ea a adaugat ca acum este momentul sa „devenim duri cu apelurile automate internationale” si sa „oprim aceste apeluri inainte ca acestea sa ajunga pe tarmurile noastre, casele si telefoanele noastre”.

Aceste noi reguli pentru furnizorii de gateway, care au fost adoptate în unanimitate de FCC joi, sunt cele mai recente dintr-o serie lunga de actiuni intreprinse de FCC pentru a reduce apelurile automate ilegale. In februarie, Rosenworcel a propus un alt set de reguli menite sa protejeze consumatorii de apelurile automate fara apel. De ani de zile, flagelul apelurilor automate ilegale a afectat publicul. Este reclamatia nr. 1 a consumatorilor si o prioritate pentru Comisia Federala. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *