Elon Musk si fratele sau, cercetati de SEC pentru presupuse tranzactii privilegiate, conform unui raport

Comisia pentru Valori Mobiliare si Schimb din SUA (Securities and Exchange Commission, pe scurt SEC) investigheaza amite tranzactii cu actiuni Tesla facute de catre Elon Musk si de fratele său, Kimbal Musk, care fac parte din consiliile de conducere ale Tesla si SpaceX. Cei de la SEC examineaza in ce masura ar fi incalcat CEO-ul Tesla si fratele sau regulile privind tranzacțiile privilegiate, potrivit The Wall Street Journal, care a citat surse anonime. Kimbal Musk a vandut actiuni Tesla in valoare de 108 milioane de dolari pe 5 noiembrie trecut, cu o zi inainte ca Elon Musk sa intrebe utilizatorii de Twitter daca ar trebui sa vanda 10% din actiunile sale in cadrul companiei Tesla si ulterior sa vanda alte active in valoare de peste 2 milioane de dolari. Lucrul destul de interesant in aceasta ecuatie este scaderea in valoare a actiunilor Tesla dupa publicarea sondajului pe Twitter. Astfel, SEC se intreaba daca Elon Musk i-a spus lui Kimbal Musk despre viitorul sondaj Twitter inainte ca acesta din urma sa-si vanda acțiunile. Kimbal Musk a vândut, de asemenea, 25 de milioane de dolari in actiuni Tesla in februarie 2021, la pretul de 852 de dolari pe acțiune, cel mai mare pret pana in octombrie.

Dezvaluirile privind tranzactiile cu actiuni ale Kimbal Musk nu au spus ca a folosit un plan 10b5-1 pentru a le vinde, potrivit publicatiei americane The Journal. Regula 10b5-1 din Securities Exchange Act din 1934 permite actionarilor majoritari ai unei companii sa vanda un numar prestabilit de actiuni la un moment prestabilit pentru a evita acuzatiile de tranzacționare a informatiilor privilegiate. Contactati de diverse publicatii din presa americana, cei de la SEC a refuzat sa comenteze pe tema acestui subiect. Tesla nu are in momentul de fata un departament pentru relatii publice pentru a putea raspunde cererii de comentarii din partea mass media, insa Elon Musk a tinut sa declare, in cursul zilei de joi, pentru cei de la Financial Times ca fratele sau “nu stia” ca Musk va face acel sondaj de pe Twitter.

„Construirea unui caz este exact ceea ce am facut”, a scris Musk pe Twitter, joi, ca raspuns la un utilizator Twitter care a sugerat ca Musk a acumulat dovezi despre coruptia SEC, in timp ce era investigat de ani de zile de agenție. „Nu am inceput lupta, dar o voi termina”.

La inceputul acestei luni, Elon Musk a acuzat SEC că a desfasurat o „campanie de hartuire” impotriva lui si a Tesla in legatura cu o intelegere din 2018. Musk este tinta SEC in ceea ce priveste investigații „necrutatoare”, in încercarea de a „inceta exercitarea drepturilor din Primul Amendament”, a sustinut unul dintre avocatii proprietarului Tesla intr-o scrisoare catre judecatorul districtual american Alison Nathan, dupa ce Tesla a dezvaluit ca SEC a emis o citatie catre companie in noiembrie 2021, cautand informatii in legatura cu conformitatea de catre Tesla cu acordul. SEC a raspuns spunand că scrisoarea catre Musk si Tesla in legatura cu conformitatea vanzarii actiunilor este in concordanta cu asteptarile instantei, au raportat cei de la The Journal in cadrul saptamanii trecute.

Acordul, care a inclus plata a 20 de milioane de dolari de catre Musk si Tesla, a fost urmat de o lupta juridica din cauza unui tweet al lui Musk datand inca din 2018, atunci cand acesta a anuntat ca ia in considerare ca Tesla sa fie o companie privata. SEC l-a dat in judecată pe Musk pentru ca a făcut declaratii „false si inselatoare” catre investitori.

Anul trecut s-a dezvaluit, de asemenea, ca Musk si alti miliardari, inclusiv CEO-ul Amazon Jeff Bezos, si-au construit averea in timp ce si-au structurat salariul intr-un mod care evita veniturile si le permite sa nu plateasca aproape nimic din impozitul federal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *