Vanzarile Tesla vor creste cu peste 50% in 2022 comparativ cu anul trecut, in ciuda problemelor din lantul de aprovizionare, a declarat directorul executiv Elon Musk. Producatorul de masini electrice a raportat un profit record de 5.5 miliarde de dolari (4 miliarde de lire sterline) in cadrul anului trecut. Vanzarile companiei au crescut cu 71%, pana la 53,8 miliarde de dolari in 2021, deoarece au fost livrate clientilor peste 936.000 de vehicule. Cu toate acestea, compania a avertizat in privinta faptului ca cresterea va incetini, deoarece problemele lantului de aprovizionare care afecteaza producatorii de automobile continua sa-si limiteze capacitatea de productie. Musk a spus ca 2021 a fost „un an revolutionar pentru Tesla si pentru vehiculele electrice in general”.
„In timp ce ne-am luptat, si toata lumea a facut-o, cu provocarile lantului de aprovizionare de-a lungul anului, am reusit sa ne crestem volumele cu aproape 90% anul trecut”, a spus el. Compania a spus ca lantul sau de aprovizionare este „principalul factor limitator” al cresterii, „care va continua probabil pana in 2022”. El a spus ca se asteapta la o crestere „confortabil peste 50%” in 2022. Producatorii de masini din intreaga lume se confrunta cu o penurie de microcipuri, printre alte probleme de productie si lantul de aprovizionare, desi Tesla a fost vazuta ca descurcandu-se mai bine decat majoritatea la acest capitol.
Foloseste cipuri care sunt mai putin rare si rescrie rapid software-ul, in timp ce concurentii incetinesc productia. Firma, care a inceput in California, are acum fabrici in China si Texas, cu o alta fiind in constructie la Berlin. Se asteapta ca plantele sa ajute Tesla sa-si extinda dramatic productia, chiar daca se confrunta cu o noua concurenta din partea producatorilor auto consacrati, care isi indreapta atentia catre vehiculele electrice. Cu toate acestea, Tesla are un anumit avantaj fata de acestia, la fel cum avea si Netflix fata de alte servicii de streaming TV. Compania americana are provocarea de a deschide doua fabrici anul acesta cu cipuri si alte piese in aprovizionare insuficienta si noi baterii si tehnologii care urmează sa fie introduse.
Dar Musk a spus ca firma urmareste sa construiasca noi fabrici in noi locatii in viitorul apropiat. Privind in perspectiva, dl Musk a spus ca se asteapta ca masinile care se conduc singure „vor deveni cea mai importanta sursa de profitabilitate pentru Tesla”, iar acest lucru ar urma sa devina un fapt in cadrul urmatoarelor luni, pana in momentul in care compania va incepe sa fie afectata de lipsa componentelor pentru realizarea automobilelor, o problema ce a lovit mai multe firme din spectrul automobil in Statele Unite pana in momentul de fata.
„Vom vedea, vom vedea, masinile din flota care devin in esenta autonome printr-o actualizare de software ar putea ajunge sa fie cea mai mare crestere a valorii activelor din istoria oricarei clase de active”, a adaugat Musk.
El a minimizat ingrijorarea in ceea ce priveste posibilitatea ca alte firme sa reprezinte o amenintare, mentionand pe Twitter ca companii precum GM au „loc de imbunatatire”.
Dan Ives, analist la Wedbush Securities, a declarat ca crede ca Tesla ar fi fost capabila sa livreze cu 10% pana la 20% mai multe masini in ultimele trei luni ale anului in cazul in care nu ar fi fost problemele cu aprovizionarea componentelor pentru ca aceste masini sa fie produse in masa. Cu toate acestea, in ciuda acestui nor, „numerele livrarilor, combinate cu aceasta „bataie impresionanta pe castiguri” vorbesc despre o traiectorie a cererii de vehicule electrice care pare destul de robusta pentru Tesla care se îndreaptă spre 2022”.