China incearca sa-si revina dupa epidemia de coronavirus

China este in carantina in urma aparitiei coronavirus, noua infectie care a speriat o lume intreaga. Ba mai mult, tara a intrat in carantina din cauza acestui virus aparut in zona Wuhan, una dintre cele mai populare regiuni ale statului asiatic. Proaspat iesita din carantina, tara incearca sa-si revina din toate punctele de vedere. Activitatea tarii a fost literalmente data peste cap de aparitia acestui virus in Wuhan, care s-a raspandit imediat si a depasit granitele tarii. A ajuns in America, Australia si chiar Europa. Insa, fara indoiala, cel mai afectat aspect in legatura cu activitatea tarii este economia. Marfurile din China sunt acum privite cu suspiciune din cauza posibilitatii de a fi infectate cu coronavirus. Practic, se poate face chiar si o comparatie: coronavirusul este pentru chinezi cam ce a fost Cernobil pentru fosta URSS.

La recomandarea guvernului de la Beijing, aproximativ 160 de milioane de cetateni din China au intrerupt lucrul si au intrat in carantina in perioada in care autoritatile au actionat pentru a depista si trata persoanele infectate cu coronavirus. De sapramana viitoare, toti acesti oameni se vor intorce la munca. Revenirea la normal, insa, va fi departe de a fi usoara. In momentul de fata, China incearca din rasputeri sa minimizeze impactul economic al acestei crize. Insa nu este o sarcina care va fi deloc usoara. In special avand in vedere faptul ca, de saptamana viitoare, se intorc la lucru in jur de 160 de milioane de oameni. Din moment ce autoritatile au indemnat populatia sa evite zonele aglomerate, aceasta revenire a lucrurilor la normal nu va fi intocmai usoara. Reinceperea activitatilor cotidiene e un proces in care trebuie maxima precautie si, de asemenea, trebuie eliminat orice risc de transmitere a coronavirusului. Se iau masuri de sterilizare in transportul public, se verifica temperatura tuturor oamenilor. Doar ca virusul pare ca se raspandeste cu mare repeziciune, si nu doar in China. 

Astfel, doar in cursul zilei de ieri, au fost confirmate inca 1.638 de noi cazuri de infectie in centrul Chinei, in provincia Hubei. Lucru care ridica mari semne de intrebare in legatura cu  capacitatea autoritatilor de a gestiona situatia. De notat ca sunt aceleasi autoritati despre care se spunea ca ar fi stiut dinainte despre existenta acestui virus, insa ar fi tinut situatia secreta in speranta ca vor reusi sa o rezolve pana sa ia amploare. Viteza de reactie este un factor care conteaza este extrem de mult in aceste situatii, insa Beijingul s-a miscat cat se poate de lent in acest caz. Si s-ar fi intamplat tocmai acel lucru de care ii era frica guvernului chinez, s-a raspandit aceasta infectie, mai mult la nivel national decat global. Dupa cum spuneam, a ajuns deja in SUA, Australia si Europa, in cele mai multe cazuri fiind vorba despre turisti care au vizitat recent China, dar mai ales despre cei care au fost in zona Wuhan. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *