Marea Britanie a permis celor de la Huawei sa se ocupe de reteaua sa 5G

Marea Britanie este cu un pas in afara Uniunii Europene. Pana la iesirea totala, totusi, ar mai fi anumite reguli de respectat. Cum ar fi drafturile redactate la Bruxelles, ce impuneau ca tehnologia 5G sa nu va fie lasata pe mainile unor companii care ar putea prezenta riscuri la adresa securitatii naționale. Evident ca nu sunt precizati in mod cei de la Huawei, care sunt acuzati de americani fix de aceste practici. Insa era mai mult sau mai putin de asteptat sa fie vorba fix despre compania chinezeasca, care in luna mai a anului trecut a avut parte de un ordin executiv, emis chiar de Trump, care i-a interzis sa mai faca afaceri cu corporatiile americane. Repercursiunile puteau fi resimtite si pentru produsele companiei, intrucat Huawei era sa nu mai poata sa foloseasca Android din cauza faptului ca Google a trebuit sa asculte de guvernul american. In cele din urma, Google nu a interzis companiei americane sa foloseasca Android, dar nu le-a oferit acces la aplicatiile Google pe modelele mai noi.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a decis, totusi, sa dea unda verde chinezilor pentru a lucra la infrastructura nationala legata de 5G. Exista, insa, unele conditii, activitatea chinezilor fiind una mai restransa spre deosebire de cea a celorlalte compania care sa . Britanicii cauta, de fapt, sa impace si capra si varza.

Huawei, unda verde pentru 5G in Marea Britanie

Asta dupa ce compania americana a primit unda verde de la mai multe tari din Europa, ca Franta, Germania si Ungaria. La Franta e vorba de o sfidare pe fata a presedintelui american Donald Trump de catre omologul sau francez, Emmanuel Macron. Cea a Germaniei e mai mult datorata regulilor interne ale tarii, iar Ungaria urla la Occident ca sunt ipocriti pentru ca isi permit, avand legaturi stranse cu Rusia in ciuda faptului ca sunt in Uniunea Europeana. Si decizia premierului britanic ar putea fi vazuta drept o sfidare la adresa lui Trump. Liderul de la Casa Alba si-a avertizat partenerii ca nu cumva sa colaboreze cu Huawei la implementarea noii tehnologii 5G. Asa ca Marea Britanie a ales calea de mijloc.

Le va permite chinezilor sa se ocupe doar de infrastructura care presupune o parte din elemente. Adica acele elemente fara de care reČ›elistica ar putea functiona in continuare. Huawei nu se va ocupa de nucleul dur al viitoarei retele, cel care are legatura, intre altele, si cu activitati sensibile precum facilitati militare si nucleare. Insa, se va ocupa de restul retelei 5G. Mai mult,, cota de piata a chinezilor nu va putea fi mai mare de 35%. E vorba, prin urmare, de un acces limitat. Insa contributia celor de la Huawei la viitoarea retea 5G devine una cat se poate de necesara, avand in vedere faptul ca este compania care isi ofera serviciile la cele mai mici preturi dintre toate corporatiile din telecomunicatii. 

Oficialii britanici sustin ca, daca accesul Huawei ar fi fost interzis total, atunci implementarea noii retele 5G in Marea Britanie ar fi fost intarziata cu in jur de 2-3 ani. Si ca astfel de cale de compromis era strict necesara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *