Guvernul s-a razgandit in privinta cartelelor pre-pay cu buletinul… din nou

Bine, desi legea respectiva a fost adoptata atunci cand era la putere guvernul condus de Viorica Dancila, asta nu schimba cu nimic faptul ca e a doua oara cand se revizuieste aceasta ordonanta de urgenta / lege. Legea referitoare la cartelele prepay a mai fost schimbata in vara, dupa ce fusese adoptata, iar implementarea sa era programata initial pentru octombrie 2020. Acest lucru se intampla ca urmare a tragediei din Caracal, atunci cand au fost descoperite mai multe hibe in sistemul de urgenta, atat in ceea ce priveste aceste probleme, cat si in materie de localizare a apelurilor. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca toate cartelele prepay trebuie vandute doar dupa ce utilizatorul prezinta un buletin. Si s-a  emis o ordonanta de urgenta pe aceasta tema. Una prin care operatorii sunt obligati si sa solicite date cu caracter personal de la cei care au cumparat cartele in trecut. Vanzarea acestor cartele prepay cu buletinul ar fi trebuit sa se aplice incepand de la data de 1 ianuarie 2020. Numai ca guvernul Orban a amanat acest termen acum.

Noul guvern al PNL a ajuns la concluzia ca acest termen este unul prea scurt pentru a duce rapid la implementarea acestei noi legi. Prin urmare, decizia lui Orban in acest sens a fost sa  amâne intrarea în vigoare a legii pentru trei luni – adica pana la data de 1 martie 2020. „Ordonanta de urgenta este in vigoare. Termenul de implementare este insa prea scurt si un alt motiv pentru care dorim extinderea acestui termen este si pentru o armonizare cat mai corecta cu operatorii astfel incat acest act normativ sa fie implementat cu succes. Detaliile tehnice privind modul de implementare a acestei Ordonante care vizeaza colectarea datelor prepay raman inca in discuyie”, declara deputatul PNL, Pavel Popescu, membru in Comisia IT din Camera Deputaților, pentru cei de la Hotnews.

Prevederile ordonantei de urgenta

Ordonanta de urgenta obliga operatiorii telecom sa vanda cartele pre-pay doar persoanelor care prezinta un act de identitate. Evident, se prezinta cu buletinele cu scopul de a putea fi  colectate datele cu caracter personal de la persoanele fizice. Vor fi oferite informatii precum prenumele, numele, codul numeric personal si, daca sunt trecute in actul de identitate, adresa de domiciliu si cea de resedinta. Iar companiile din domeniul telecom sunt obligate sa se conformeze cu aceasta lege: pe langa datele personale ale reprezentantului legal, trebuie sa fie in stare sa furnizeze si denumirea, sediul si codul unic de identificare sau codul de identificare fiscala.

Informatiile vor fi colectate ori printr-un formular tiparit, ori printr-un formular electronic. In cazul din urma, vânzătorii vor avea nevoie inclusiv de o copie a actului de identitate al cumparatorului. Potrivit legii initiale, operatorii beneficiau de o perioada de grație de opt luni – pana la 31 august 2020 – in care ar fi trebuit sa-i identifice pe cei care au deja astfel de cartele. Practic, pana la 1 septembrie, oricine foloseste o cartela in Romania ar fi trebuit sa prezinte datele personale. Doar ca ulterior a fost devansata data pentru 1 ianuarie, dupa care s-a facut aceasta amanare. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *