Google trimite SMS-uri de pe numarul tau fara sa te informeze

Atunci cand vorbim despre metodele de control ale smartphone-urilor de catre corporatiile tech, acest fenomen devine din ce in ce mai creativ.. Iar eu inca sunt indecis in ce masura ar trebui sa-i felicit pentru ingeniozitate, sa ma gandesc cat de mult rau fac si sa le “umplu frigiderul” sau sa scriu impartial. Titlu, se pare ca cei de la Google trimit mesaje de pe numarul tau de telefon fara sa-ti ceara acordul. Cel putin asta au descoperit utilizatori din mai multe tari ca ar fi practica companiei care detine cel mai mare motor de cautare. Aceasta are acces la mai multe numere, intrucat utilizatorii le-au conectat la contul lor. Doar ca nu stia nimeni pana in prezent faptul ca exista acest schimb de mesaje.

In cazul in care itii conectezi numarul la cont, se va verifica daca intr-adevar este numarul tau. Evident, mesajele cu pricina sunt o re-verificare. „Pentru siguranța ta, vom re-verifica din cand in câsd numsrul de telefon pentru a ne asigura ca este inca al tau. Cand facem re-verificarea, s-ar putea sa primesti mesaje de la Google sau sa vezi ca au fost trimise mesaje catre Google”, sustin reprezentantii companiei intr-un comunicat. Un mesaj de tipul acesta, e sub forma: „Google verifica numarul alocat acestui dispozitiv”. Imi place ca vor sa fie siguri de faptul ca acesta este numarul tau real. Ceea ce reprezinta inca o dovada clara in legatrura cu faptul ca cei de la Google stiu mult prea multe despre multe despre tine. In esența, compania are control aproape total asupra telefonului tau prin intermediul Android. Cel putin poti sta putin mai linistit pentru ca nu se pune problema de un atac informatic cu pierdere de date.

Reprezentantii companiei n-au oferit, insa, explicatii exacte in ceea ce priveste acest proces de re-verificare. Cel mai probabil aceasta masura are legatura cu sistemul de autentificare in doi pasi, acel sistem care este cel mai des folosit cu trimitere de SMS. Optiunea respectiva este cat se poate de utila atunci cand iti doresti sa recuperezi parola in cazul in care ai uitat-o sau daca ti-a fost contul spart. Cu toate ca reprezinta inca un strat de securitate, asta cu scopul de a face atacurile cibernetice sa reuseasca mult mai greu decat pana acum. De asemenea, daca ai pierdut telefonul sau ai aruncat cartela si una dintre acestea ajunge la o alta persoana, respectivul sau respectiva iti poate utiliza numarul ca sa obtina acces la datele tale personale. Ceea ce este un motiv de ingrijorare.

Iar in cazul de fata, ca si in altele cazuri in care au fost implicate companii precum Google, Facebook sau Amazon, ar fi ajutat mai mult transparenta decat acele explicatii pe care toate companiile vizate le-au oferit ulterior. Explicatii pe care le-au oferit intr-un moment in care s-au putut asigura de faptul ca nu a avut loc niciun incident serios in legatura cu aceste date decat in cazul in care au fost pastrate in siguranta de catre companii fara a avea parte de atacuri cibernetice.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *