Interzicerea tigarilor electronice nu descurajeaza vapatul sau fumatul

Nu descurajeaza nici una dintre aceste activitati recreationale, iar motivul este unul evident. Dintotdeauna substantele interzise au prezentat un factor de atractie mai mare pentru genul de populatie mai rebela. Sunt o multime de dovezi de-a lungul istoriei pentru a sustine aceasta teorie. In perioada Prohibitiei, atunci cand alcoolul era interzis prin lege in Statele Unite, consumul de alcool de catre populatie a ajuns la un apogeu istoric, in ciuda controalelor sporite ale autoritatilor americane in acest sens. In Portugalia, numarul dependentilor de droguri crescuse substantial pana ce acesta devenise un fenomen social, pana in 2001, atunci cand consumul de droguri a fost decriminalizat intr-o oarecare masura. De atunci, Portugalia a putut sa-si rezolve problemele in acest sens, deoarece a existat o concentrare mai mare pe politica ce trebuia adoptata pentru a ajuta consumatorii de droguri sa se reintegreze in societate in adevaratul sens al cuvantului. 

Putem considera cafeaua, energizantele si tigarile (normale sau electronice) ca un fel de droguri. Nu au aceleasi efecte, insa consumul excesiv poate creea dependenta. Iar in cazul tigarilor electronice, s-a facut o descoperire recenta, si anume faptul ca sunt la fel de daunatoare sanatatii (daca nu mai daunatoare) decat tigarile normale, din tutun. De la aceasta descoperire, a inceput in toata lumea o politica anti-vapat de la activitati civice si campanii de informare pana la masuri guvernamentale. Brazilia, Australia si China au interzis tranzactiile online cu tigari electronice. China are cea mai dura politica in acest sens, autoritatile de la Beijing anuntand ca toate site-urile care gazduiesc campanii in aceasta zona sau care comercializeaza tigari electronice vor fi inchise. La fel ca toate magazinele de tigari electronice (numite altfel vape shop-uri). Desigur, scopul acestor campanii este sa-i faca pe adolescenti sa renunte la vapat sau fumat, doar ca este o tactica ce nu o sa functioneze. Si nu doar din motivele enumerate mai sus.

Un raport realizat saptamana trecuta arata faptul ca interzicerea tigarilor electronice ar putea cauza cresterea vanzarilor de tigari clasice sau a altor produse care contin nicotina. Oricum, se stie faptul ca fumatul de tigari clasice de catre adolescenti este o activitate populara in liceele din anumite tari, una dintre acestea fiind chiar Romania. In alte tari, exista aceasta varianta cu vapatul, considerata pana acum mult mai sanatoasa si mult mai ieftina. In lipsa acesteia, insa, s-ar putea recurge la tigarile normale. Ca sa nu mai spun faptul ca aceste legi nu vor opri comertul cu tigari electronice in tarile in care a fost interzis. Se vor vinde in continuare tigari electronice, lichide, rezistente si alte componente in strada, la fel ca si in cazul drogurilor sau marfurilor de contrabanda. 

Evident, asta ar insemna o scadere in vanzari pentru cei de la Juul, care se ocupa cu dezvoltarea tigarilor electronice. Insa, ar putea insemna o crestere pentru Philip Morris, care detine noua tehnologie IQOS. Tot un fel de vapat, prin incalzirea tutunului, si care nu a fost inca supus nici unei reglementari pana in momentul de fata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *