eBay vinde magazinul de bilete StubHub catre Viagogo pentru 4 miliarde de dolari

eBay a declarat luni ca a fost de acord sa vanda compania StubHub, magazinul sau online de bilete, celor de la la Viagogo pentru 4 miliarde de dolari in numerar. La fel ca StubHub, Viagogo este un site unde oamenii pot cumpara si vinde bilete la jocuri, spectacole si concerte live. In timp ce aproape toti clientii StubHub sunt in intregime pe teritoriul Statelor Unite, cei de la Viagogo sunt raspanditi in Europa, Asia si America Latina. Compania va oferi zilnic sute de mii de bilete in peste 70 de tari. Eric Baker, directorul executiv si fondatorul celor de la Viagogo, a co-fondat StubHub in timp ce se afla la scoala de afaceri, dar a plecat inainte de vanzarea catre eBay in 2007 pentru 310 milioane de dolari. “Mi-a dorit de mult sa unesc cele doua companii”, a spus el intr-o declaratie in cadrul zilei de luni. Iata ca dorinta lui Baker a devenit, in sfarsit, realitate.

Cele doua companii vor functiona independent pentru viitorul previzibil, in timp ce se va lucrea la integrarea StubHub in cadrul comaniei Viagogo. Nici o schimbare a echipelor lor de conducere nu a fost anuntata luni ca parte a acordului, ceea ce inseamna ca vor ramane in aceeasi formula si in contextul noului acord. Acordul este punctul culminant al unor luni de revolta impotriva celor de la eBay, in conditiile in care investitorii activisti Elliott Management si Starboard Value au facut presiuni pentru schimbari mai mari in cadrul magazinului de retail online. Acesti investitori solicitau pe eBay sa vanda sau sa elimine StubHub si activitatea sa de reclame clasificate.

Pe fondul acestei confruntari, directorul executiv al companiei, Devin Wenig, a demisionat in cadrul lunii septembrie, deoarece a invocat dezacordurile cu consiliul sau, care a inclus noi membri adusi de investitorii activisti. Seful departamentului Finantelor, Scott Schenkel, a preluat compania dupa plecarea lui Wenig. Vanzarea StubHub continua sa se concentreze pe eBay ca un site-ul de comert online, dupa ce deja a renuntat la PayPal si la business-ul sau in 2015. Aceste schimbari ar putea ajuta eBay sa-si perfecționeze eforturile pentru singura afacere majora, deoarece lucreaza pentru a concura cu Amazon si a creste mai rapid in acest domeniu. Sau schimbarea ar putea face din eBay un jucator si mai putin semnificativ atunci cand vine vorba despre domeniul comertului online. Vanzarea StubHub ar putea fi, de asemenea, o modalitate prin care eBay se poate face suficient de mica pentru a fi achizitionata, deoarece compania a fost zvonita ca o potentiala tinta de achizitie pentru cei de la PayPal.

eBay ramane a doua cea mai mare companie de comert online din Statele Unite, ca numar de vanzari totale, in urma celor de la Amazon. Dar, eBay a pierdut cota de piata in comparatie cu Amazon si Walmart in ultimii patru ani si, in cazul in care aceasta tendinta va  continua, ar putea sa-si piarda locul in fata celor de Walmart in urmatorii ani. Cota eBay pe piata americana in acest an este de 5,7%, fata de 37,6% pentru Amazon, potrivit eMarketer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *