Motivul pentru care sa-ti pierzi increderea in Whatsapp

In primul rand, este o aplicatie a celor de la Facebook, deci e clar in momentul de fata ca orice aplicatie detinuta de aceasta retea de socializare merita privita cel putin cu o spranceana ridicata. In al doilea rand, securitatea Whatsapp este extrem de slaba, iar aplicatia a inregistrat multe probleme in acest sens de-a lungul acestui an. Atat de multe incat o multime de utilizatori au inceput sa-si piarda increderea in aceasta aplicatie si sa apeleze la alte servicii de telefonie online. Doar ca e o regula universal valabila pentru toate produsele din mediul online si anume aceea ca nici una dintre acestea nu sunt complet imune in fata atacatorilor cibernetici. Whatsapp a demonstrat acest lucru cel mai bine pe parcursul anului. Este de remarcat, ca s-au luat anumite masuri pentru a diminua un pic din efectul dezastruos pe care aceste puncte vulnerabile le-ar fi putut avea asupra utilizatorilor. 

Totul s-a realizat doar prin simpla optiune de apel, una la care nu te-ai fi gandit niciodata ca ar putea avea probleme atat de mari. Ei bine, prin intermediul acestei functii, atacatorii cibernetici au putut instala spyware-ul Pegasus dezvoltat de catre cei de la NSO Group. Ca sa nu mai mentionez faptul ca vulnerabilitatea a putut fi exploatata atat pe Android, cat si pe iOS. Iar cel mai recent raport prezentat in acest sens a infatisat si un detaliu extrem de interesant si anume acela ca tintele hackerilor au fost, din start, oficiali guvernamentali si militari de rang inalt din cel putin 20 de tari de pe cinci continente. Evident, doar la aceste personalitati se afla sume destul de mari incat sa poata sa-si umple hackerii conturile prin intermediul santajului. Hackerii nu dau atacuri din care nu au nimic de castigat, iar din obiectivele urmarite de acestia am putea enumera, poze nud, date compromitatoare sau alte lucruri de astfel de natura. 

Dupa cum am spus mai sus, sursa a fost identificata ca fiind NSO Group, companie care a fost actionata in instanta de catre cei de la WhatsApp. Evident, acestia sunt acuzati de faptul ca au ajutat spionii guvernamentali sa acceseze in mod ilegal informatiile personale ale utilizatorilor de telefoane. Mai in gluma, mai in serios, fiind o aplicatie Facebook, era clar ca acest lucru avea sa fie posibil. Statisticile au prezentat un total de 1400 de dispozitive afectate in urma acestei brese de securitate. S-ar fi tintit in mod special 100 de oameni. Evident, cei de la NSO Group au respins acuzatiile in acelasi fel in care au procedat  si cei de la Huawei cu securitatea nationala.

Ar fi un lucru extrem de putin imprevizibil din partea acestei companii. Mai ales daca luam in considerare faptul ca cei de la NSO Group si-au facut un renume tocmai pentru identificarea punctelor vulnerabile pe partea de software si prin dezvoltarea anumitor instrumente prin care acestea pot fi exploatate, atat pentru iOS cat si pentru Android. Bine, inainte faceau aceste demersuri pur si simplu pentru a ajuta companiile sa treaca peste aceste scapari la nivel de securitate. Dupa cate se pare,  ar fi ajutat hackerii, care au facut valuri pe aplicatia mobila in aceasta vara. Cei de la NSO Group sustin ca solutia Pegasus a fost promovata si licentiata doar catre agentii guvernamentale, pentru a fi utilizata in lupta cu grupuri infractionale organizate si cu teroristi. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *