Romania e oficial tara tuturor posibilitatilor. Captiole la care depasim America

In fictiune in literatura internationala, Romania e cunoscuta din seria Dracula a lui Bram Stoker, cu referinte puternice la Bistrita, la Vlad Tepes si la “romanii care sug sange” (prefer sensul in care este folosita sintagma de catre Vlad Dobrescu in piesa “Aprilie Jalnic”, cu Butch si Kazi Ploae in 2007, putin timp inainte de beeful dintre Facem Records si Hades Records). Romania, sau mai degraba Transilvania, descrisa de Stoker este un tinut plin de vampiri. Ironic sau neironic, cei care nu ne cunosc drept “tigani” (no offence pentru cetatenii de etnie rroma, nu sunt rasist) ne cunosc drept “vampire lands” (am fost surprins sa aud asta de la mai multi americani care auzisera de Romania fara sa stie s-o gaseasca pe harta lumii). Daca in mintea mea bolnava, am cateodata impresia ca traim intr-un roman de actiune scris intr-un univers paralel atunci cand ma tripez pe teoria conspiratiei, atunci despre Romania cand sunt rational nu stiu daca as putea spune ca nu este un tinut fictional cateodata. Cum spunea un jurnalist al unei publicatii la un nivel mai ridicat fata de restul presei din tara, “daca bancurile absurde ar putea deveni realitate, ele s-ar intampla undeva in Romania.”

Nu este prima oara cand sustin ca imi permit sa iau in deradere propozitia “America este tara tuturor posibilitatilor”. Titlul ar putea fi decernat Romaniei impreuna cu o coroana cu lauri (sau spini) si inscriptia “Premiul Nobel pentru Multitudinea de Posibilitati”. Trecand peste faptul ca doar in Romania pot fi populari pseudo-artisti precum 5GANG (care nu ar avea nici un fel de sound fara autotune si orucm nu pica pe beat), trendingul e plin de manele, iar Katalin Talent are fani in mod neironic. Romania ca tara este unica prin faptul ca se intampla o gramada de lucruri in spatiul carpato-danubiano-pontic care ar fi fictionale oriunde altundeva in lume.

Si aici incepe un sir lung de lucruri care s-ar putea sa-ti afecteze grav sanatatea mintala. Am sa pun un warning: cringe alert; mai departe citesti pe riscul tau.

Incepem cu povestea unui cetatean din Salistea de Sus, judetul Maramures, care a fost amendat cu 1.000 de lei pentru un spatiu imobiliar. Pare ceva banal pana aici, insa problema cu respectivul spatiu imobiliar era ca era construit in strada, in fata casei cetateanului. Si mai facea parte din acel spatiu si un stalp de electricitate! Stirea m-a tentat sa ma catar eu insumi pe un astfel de stalp pentru a simti preisunea firelor electrice si sentimentul de libertate post-mortema. -_-

Dancila, inca premier, a inaugurat la Bacau primii kilometri din autostrada Moldovei cu un drum cu bicicleta. Un angajat al ANAF a cazut in plina zi in piscina unui restaurant din Constanta. O femeie in masina a intrat pe contra-sens pe linia de tramvai si s-a dat jos in plina strada pentru a ruga soferul s-o primeasca si pe ea… Ma scuzati, ma doare fruntea de la dat cu capul in masa. Si, asa de incheiere, un subiect mai sensibil: clipul cu interventia pompierilor la Colectiv. 

Mi-ajuns cu viata, sunt sfarsit. Daca o sa ma vezi pe urmatorul articol inseamna ca n-am reusit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *