Intel intrerupe productia pentru procesoarele cu grafica AMD

Daca ai banuit ca proiectul pentru productia unor procesoare Intel cu grafica AMD nu avea sa dureze prea mult timp, atunci ai ghicit corect. Oricum era de asteptat sa se incheie prematur proiectul, pentru simplul fapt ca tehnologia moderna inca nu a ajuns la un nivel la care sa vorbim la modul serios despre dezvoltarea unor astfel de componente. Astfel, cei de la Intel au intrerupt productia de procesoare Core i7 bazate pe Kaby Lake-G, explicand cumparatorilor de procesoare ca interesul pietei s-a „orientat catre alte produse Intel”. Nu cred ca interesul pietei a fost vreodata orientat spre acest proiect in cel mai serios mod cu putinta, dar nu conteaza. Utilizatorii au termen pana la data de 31 ianuarie 2020 pentru a efectua comenzi, iar ultimele expedieri ar trebui sa aiba loc pana la 31 iulie 2020. Sau aveau, la vremea la care acest proiect inca se voia demarat pe piata. Normal, erau zvonuri pe care le-am luat urmarind publicitatea pe YouTube. Get it? De asemenea, nu exista niciun semn ca ar exista un inlocuitor pentru acest procesor prea curand. 

Dupa cum spuneam, acest lucru nu a fost tocmai unul extrem de neasteptat. Kaby Lake-G a fost un fel de „dusmanul dusmanului meu este prietenul meu”, conceput pentru a contracara placile graficele pentru laptop-uri de la NVIDIA prin imperecherea unui procesor Core din a 8-a generatie, cu un o placa grafica AMD. Evident, scopul din punct de vedere software, a fost sa dezvolte un procesor care sa ofere anumitor laptop-uri si un procesor destul rapid si o grafica de top. Un proiect care sa poata reda videoclipuri la cea mai buna calitate integrata. Cu toate astea, sunt putine companii producatoare de computere care au considerat utilizarea acestuia ca o varianta de luat in considerare. In concluzie, majoritatea acestora au ajuns, oricum, la a utiliza aceeasi combinatie generica “procesor Intel + placa video NVIDIA”, care oricum este prezenta pe majoritatea laptop-urilor si calculatoarelor personale de pe piata. La urma urmei, tot formatul clasic e mai eficient. 

Exista mai putina presiune pentru a crea combinatii ciudate asa cum este pana in momentul de fata. Cei de la Intel si-au planificat, pana acum, propria arhitectura grafica de inalta performanta (Xe). Oricum, Intel e genul de companie care iti pune la dispozitie orice fel de produs cand vine vorba de calculatoare, de la procesoare pentru PC-uri si telefoane mobile si pana la placi grafice pentru desktop-uri si servere. Nu va avea prea mult rost sa utilizezi GPU-uri AMD atunci cand hardware-ul intern al celor de la Intel ar trebui sa fie suficient de bun in viitorul apropiat. Intre timp, placile grafice Iris Plus din procesoarele Intel Lake Ice ofera si performanțe 3D destul de bune, astfel incat compania are cateva optiuni bune pentru utilizatori pana la lansarea oficiala a Xe. In concluzie, lansarea proiectului despre care am vorbit in acest articol nici macar nu era necesara avand in vedere faptul ca Intel are o multime de variante din care pot sa aleaga. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *