Facebook va incepe sa ascunda like-uri de vineri

Incepand de vineri, cei de la Facebook vor incepe sa ascunda like-urile, facand numarul de reactii, vizualizari si like-uri ale unei postari vizibile doar pentru autorul acesteia. Testul va incepe pe serverele din Australia ale retelei sociale, a confirmat joi gigantul social media, si, evident, include reclame. “Executam un test limitat, in care numerele de reactii si vizualizari video sunt facute private pe Facebook”, a declarat joi, un purtator de cuvant al Facebook, pentru CNET, intr-o declaratie prin e-mail. Ok, sincer nu pot sa inteleg nevoia de a face genul asta de test. Adica ce relevanta are in ce masura vad utilizatorii numarul de like-uri la o postare si de la cine provin acestea? In ce masura afecteaza utilizatorii? Da, targetul unei postari de Facebook este un numar mare de like-uri de pe urma acesteia si e cazul pentru orice fel de postare, oricat de cringe ar fi. Dai un share “la” niste memes, mai sunt alti 4-6 care prind duma si iti faci portia zilnica de like-uri de care ai nevoie ca sa poti sa mai traiesti o zi. Pentru ca mancarea nu se compara cu un like la o postare pe Facebook, iar internetul te tine in viata la fel ca pe pacientii aflati in coma care sunt conectati la aparate.

Bun, lasand la o parte glumele. Cei de la Facebook au adaugat ca vor „aduna feedback” pentru a intelege daca aceasta schimbare va imbunatati experientele oamenilor”. Ok, dar din nou, ce experienta mai este de imbunatatit in cazul de fata? Cu ce schimba faptul ca nu pot sa vad cate like-uri are o anumita postare in cazul experientei pe Facebook? Care oricum e plina de shitty memes si conversatii aiurea pe tot felul de grupuri despre seriale TV sau orientari religioase. Dupa cum am spus mai sus, astfel de schimbare doar de dragul schimbarii nu prea isi are rostul.

Reteaua sociala a indicat mai devreme, in septembrie, ca ar putea ascunde postarile, dupa ce a testat abordarea pe Instagram detinuta de Facebook in acest an. In august, Facebook a spus ca testul Instagram a fost menit sa „inlature presiunea cat de multi like-uri vor primi o postare” pe Instagram si ca Facebook a fost „incantat de rezultatele testului timpuriu”. Ok, dar nu e ca si cum numarul de like-uri de la o postare de Facebook este o informatie gen numarul de Instagram. Bine, nici acolo nu prea avea sens sa fie ascuns, dar in fine. In iulie, numerele de Instagram erau ascunse in sapte tari: Australia, Canada, Brazilia, Noua Zeelanda, Irlanda, Italia si Japonia. Oricum nu o sa ascunda like-uri si pentru serverele din Romania, dar asa ca idee. Pur si simplu nu are rost. 

Din nou, nu multe dintre deciziile luate de Facebook atuinci cand vine vorba de interfata platformei in ultima vreme au vreun sens sau rost. Compania inca se straduieste sa-si spele numele patat de o multime de scandaluri in materie de confidentialitate (Cambridge Analytica) si de disponibilitatea unui continut ofensiv (Christchurch, iar videoclipurile acestea inca mai sunt prezente).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *