Politistii britanici ridica motive de ingrijorare cu privire la datele „partinitoare” ale inteligentei artificiale

Ceea ce, din nou, mi se pare ironic avand in vedere faptul ca Marea Britanie e prima tara in care a avut loc un proces de clasa impotriva utilizarii recunoasterii faciale la acest nivel. Totodata, prima tara in care s-a reglementat faptul ca identificarea faciala nu ar incalca drepturile omului, ca urmare a deznodamantului procesului respectiv. Asta in timp ce San Franscisco a reglementat oficial o lege prin care aceasta practica este interzisa, iar mai multe state si orase din SUA vor sa urmeze acest exemplu. Pentru ca, la modul cel mai serios, identificarea faciala reprezinta un mare pericol atunci cand vine vorba despre confidentialitatea cetatenilor, care pot fi monitorizati si identificati in viata de zi cu zi in timp ce merg pe strada. Oricum, cu tot ce s-a intamplat in Regatul Unit pe aceasta tema, se pare ca politistii britanici si-au exprimat ingrijorarea cu privire la utilizarea instrumentelor de inteligenta artificiala „partinitoare”, se arata intr-un raport comandat de unul dintre organele consultative ale guvernului britanic.

Studiul avertizeaza ca un astfel de software ar putea „amplifica” prejudecatile, ceea ce inseamna ca unele grupuri ar putea deveni mai oprite in strada si cautate de catre organele legiuitoare. Adica, oamenii de culoare si musulmanii. Desi nu sunt total pentru ca acestia sa aiba libertatea de care vor sa beneficieze, sunt multi negrii si musulmani care vor doar sa duca un trai decent in strainatate, si nici nu vin cu jafuri armate asupra magazinelor si nici nu sunt agenti ISIS. In fine, e la latiudinea fiecaruia sa judece, dar sa separam inocentii de criminali. Oricum. Se spune ca gaborii englezi isi fac griji ca ar putea deveni prea dependenti de automatizare. Si spun ca sunt necesare orientari mai clare pentru utilizarea recunoasterii faciale. Lucru pe care n-o sa-l auzi vreodata de la un politist roman in cazul ipotetic in care tehnologia de identificare faciala va ajunge vreodata in Romania. Pentru ca siguranta si incredere.

“Politia este ingrijorata de faptul ca lipsa unei indrumari clare ar putea duce la incertitudine cu privire la utilizarile acceptabile ale acestei tehnologii”, a declarat pentru BBC News Alexander Babuta de la Royal United Services Institute (Rusi). „Si, avand in vedere lipsa oricaărei politici guvernamentale pentru utilizarea analizelor de date, inseamna ca fortele de politie vor fi reticente sa aduca inovatii. Acest lucru inseamna ca orice potentiale beneficii ale acestor tehnologii pot fi pierdute, deoarece aversiunea fata de fortele de politie le-ar putea determina sa nu incerce sa dezvolte sau sa puna in aplicare aceste instrumente de frica repercusiunilor legale.”, a adaugat Babuta.

Rusi a intervievat aproximativ 50 de experti pentru studiul sau, inclusiv ofiteri de politie superiori din Anglia si din Tara Galilor – care nu au fost numiti -, precum si experti legali, cadre universitare si oficiali guvernamentali. Se pare ca o buna parte dintre acestia sunt ingrijorati de efectele negative pe care le-ar putea avea recunoasterea faciala. Cu toate ca Londra a fost primul oras in care s-a efectuat un arest din cauza acestei tehnologii, dupa ce un cetatean a refuzat sa se identifice la comanda. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *