Rusia se plange de anunturile electorale ale celor de la Facebook si Google

Rusia s-a plans atat de cei de la Facebook, cat si de Google, sustinand ca reclame pe care le-au prezentat aceste doua platforme au intervenit in alegerile din tara. Iar eu am izbucnit in hohote de ras citind acest lucru. Vreau sa spun, cine intervine in alegerile cui acum? Ca prin 2016 era acel mare tam-tam legat de interventia ruseasca in alegerile prezidentiale din Statele Unite, ca rusii l-ar fi sustinut pe Donald Trump si ca au falsificat alegerile si toate alea. Acum cine intervine in politica cui? Reclamele au fost vazute pe social media si pe web, in timp ce alegerile locale au fost in curs de desfasurare in Rusia in acest weekend. Iar, in replica, cei de la Facebook au spus ca Rusia ar trebui sa discute cu agentii de publicitate, care au fost responsabili pentru respectarea legilor locale. In schimb, cei de la Google au spus ca sustine publicitatea politica „responsabila”, care sa respecte legile rusesti. Legile totalitare rusesti, good job. Iar eu mor de ras atunci cand vad cum se cearta oficialii rusi cu corporatiile americane. Un scenariu de aur, nu alta. 

Reprezentanti ai serviciului national pentru telecomunicatii rusesti, Roskomnadzor, au declarat ca cei de la Google si Facebook au respins cererea acestora de a interzice publicitatea politica in timp ce votarea era in curs in toata tara. Ma intreb daca acesta este un contra-atac al Statelor Unite in privinta implicarii rusesti in alegerile din 2016. La urma urmei, Rusia si America joaca de decenii acelasi turnir al umbrelor. Ori prin inteligenta, ori prin telecomunicatii. Mai nou prin telecomunicatii, evident.

“Astfel de actiuni pot fi vazute ca implicari in afacerile suverane ale Rusiei si impiedicarea  desfasurarii alegerilor democratice in Federatia Rusa”, se arata intr-un comunicat. Alegeri democratice in Federatia Rusa. La faza asta chiar am reusit sa rad in hohote. In fine. Legile rusesti impun limite stricte atunci cand publicitatea politica poate fi difuzate si solicita ca aceasta sa nu apara in mod public in timpul alegerilor, in timp ce sustin ca Federatia Rusa are alegeri “democratice”. Nu ma satur niciodata de ipocrizia voastra, a corporatiilor americane si a oficialilor rusi. 

Ca raspuns, cei de la Facebook au declarat ca treaba de a se asigura ca mesajele lor au fost trimise la ore corespunzatoare le revine agentților de publicitate si ca cea mai mare retea de socializare din lume nu e vinovata cu nimic pentru ceea ce s-a intamplat in Rusia. Intr-o declaratie acordata celor de la Reuters, Google a declarat ca orice reclama trebuie sa „respecte cerintele legislative locale, inclusiv legile privind alegerile si drepturile de vot” si ca „linistea electorala” este obligatorie pentru orice zona geografica care este orientata catre o asemenea politica in privinta publicitatii electorale.

Plangerea celor de la Roskomnadzor vine la scurt timp dupa ce Rusia a mustrat Google pentru ca le-a permis utilizatorilor YouTube sa partajeze informatii despre protestele din tara. Autoritatile de reglementare au solicitat Google sa elimine videoclipurile sau sa faca fata  pedepsei. Citez. Implicare in alegerile democratice ale Federatiei Ruse. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *