Hackerii iti pot ataca iPhone-ul printr-un simplu SMS

Suntem in 2019 si, cu toate evolutiile si sistemele noi care apar in tehnologie din ce in ce mai proeminent, exista o mare problema care, aparent, nu va fi rezolvata prea curand. Este vorba despre problema hackerilor, iar sistemele de securitate ale platformelor de internet sau sistemelor de operare nu s-a imbunatatit considerabil in comparatie cu anii trecuti. Doar Microsoft ce a investit o suma de peste 5 miliarde de dolari pentru a-si perfectiona sistemele de securitate, platind hackeri mai cuminti sa-i sparga aceste platforme pentru a vedea exact care sunt vulnerabilitatile si pentru a le corecta. In rest, la cat am scris despre incidente legate de hackeri in acest an, nu pot decat sa trag concluzia ca lor le e incredibil de usor sa intre in sisteme de date. Depinde de tipul de hacker de care ai “norocul” sa dai, rezultatul final poate fi mai mult sau mai putin placut pentru dispozitivul tau.

Luam ca exemplu telefoanele mobile. Daca te-ai gandit la faptul ca hackerii se folosesc de un link sau de o aplicatie descarcata pentru a intra in telefonul tau, atunci afla ca exista si alte metode, mult mai simple pentru a trece de sistemele de securitate ale Androidului sau iOS-ului, din pacate. Cum am spus in titlu, da, se pare ca un banal mesaj trimis unui prieten pe iMessage iti poate compromite iPhone-ul la modul iremediabil. In cadrul conferintei de securitate cibernetica din Las Vegas, Natalie Silvanovich, cercetatoare la Google Project Zero, a demonstrat mai multe moduri in care utilizatoriii iOS iMessage pot fi exploatati in asa maniera incat hackerul sa poata sa preia controlul total asupra dispozitivului utilizatorului. Si sunt metode extrem de simple si de banale, pe care si un copil de 10 ani le-ar putea pune in practica, avand in vedere faptul ca generatia noua creste cu tableta si smartphone-ul inca de la 5 ani (thumbs up for that). 

In ciuda faptului ca cei de la Apple au reusit, oarecum, sa rezolve sase dintre aceste bug-uri, mai exista o mare vulnerabilitate pe care compania americana inca nu a reusit sa o regleze complet. „Aceste bug-uri puteau fi transformate in bug-uri ce puteau executa coduri malware. In cel mai rau caz, aceste bug-uri chiar ar puteau afecta viata utilizatorilor”. Da, unul dintre motivele pentru care nu este asa extraordinar sa ai iPhone precum cred unii este chiar acesta, faptul ca sistemul sau de securitate este atat de slab incat e o joaca de copiii pentru hackerii mai experimentati sa-l sparga. 

Silvanovich a presupus ca iMessage este o platforma mai sigura avand in vedere faptul ca este integrata si cu alte aplicatii, printre care se numara Apple Pay sau iTunes. Insa, o multe dintre aceste conexiuni, daca nu toate, cresc enorm sansele atat pentru erori, cat si pentru aparitia de vulnerabilitati. Extraordinar, nu? Cea mai interesanta vulnerabilitate ii permite hackerului sa iti umble prin mesaje, iar tu sa nu stii nimic. Nici macar nu trebuia sa ai tu deschis iMessages ca lui sa-i functioneze atacul, daca intelegi exact la ce ma refer. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *