Statele Unite va analiza propunerea Frantei de a taxa companiile din domeniul tech

Administratia Trump a declarat miercuri ca va investiga daca impozitul planificat al Franței asupra companiilor de tehnologie reprezinta practici de concurenta neloiala, discriminand companiile americane. Unele dintre companiile care ar putea fi afectate includ Apple, Facebook si Google. Ancheta, care va fi condusă de reprezentantul comercial al Statelor Unite, vine dupa ce ministrul francez al finantelor, Bruno Le Maire, a propus un impozit de 3% asupra anumitor venituri pe care companiile mari din industria tehnologica le castiga furnizand servicii digitale utilizatorilor din Franta. Ancheta 301 – acelasi tip de investigatie care a dus anul trecut la impunerea unor tarife asupra Chinei – ridica posibilitatea ca SUA sa impuna noi tarife. Cu alte cuvinte, exista posibilitatea ca SUA sa intre intr-un razboi comercial si cu Franta, care parca era unul dintre aliatii-cheie ai Americii, pe langa cel aproape iminent cu China.

“Statele Unite sunt foarte preocupate de faptul ca taxa pe servicii digitale, care este asteptata sa treaca in Senatul francez maine, se va indrepta, in mod nedrept, asupra companiilor americane”, a declarat Robert Lighthizer, un reprezentantul comertului american, într-o declarație anunțând miercuri ancheta. “Presedintele a directionat sa investigam efectele acestei legislatii si sa determinam daca aceasta este discriminatorie sau nerezonabila si impovareaza sau restrictioneaza comertul cu Statele Unite”, a spus el.

Propunerea, care este aproape de a trece de ambele camere ale parlamentului francez, ar afecta companiile cu venituri globale de cel puțin 750 milioane euro (845 milioane dolari) si vanzari digitale în valoare totală de 25 de milioane de euro în Franța. Parlamentarii francezi fac referire la propunere ca Les GAFA, un acronim pentru Google, Amazon, Facebook si Apple – companiile pe care Franta le-a acuzat ca nu si-au platit taxele din tariful impozitului pe venit. Nu este singura masura adoptata de Macron si acolitii sai impotriva companiilor tech. Guvernul francez a mai aprobat recent o lege care prevede ca mariile corporatii din domeniul tech, precum Facebook sau Google sa stearga de pe platformele sale acel tip de continut pe care autoritatiile de la Paris il considera drept „discurs de ura” in 24 de ore de la postarea acestuia, in cazul contrar riscand amenzi usturatoare.

Apple a ajuns anul trecut la o intelegere cu autoritatile franceze pentru a plati taxe in valoare de 500 de milioane de euro (571 de milioane de dolari). Le Maire a avertizat in decembrie ca tara sa va începe sa taxeze, impoziteze si penalizeze marile corporatii din domeniul tech la nivel național, in cazul îin care tarile din Uniunea Europeană nu ar putea sa ajunga la un acord comun in privinta unei taxe la nivel european pentru veniturile din mediul digital. Grupul de comert al Asociatiei de Internet, care reprezinta Google, Facebook, Amazon, Microsoft si alte companii importante de tehnologie, a aplaudat ancheta.

“Miscarea de astazi de catre USTR este un pas important in exercitarea conducerii americane pentru a stopa valul noilor impozite discriminatorii in întreaga Europa”, a declarat Jordan Haas, directorul politicii comerciale pentru Asociatia de Internet, intr-un comentariu in ceea ce priveste noua masura a guvernului francez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *