China scaneaza telefoanele turistilor instaland malware, potrivit unui raport

Guvernul chinez ar obliga turistii straini sa-si descarce programe malware pe telefoanele lor atunci cand viziteaza ultima mare tara comunista de pe harta lumii (daca ignoram Rusia, insa in cazul Rusiei, fostul KGB-ist Putin seamana mai mult cu un neo-nazist decat cu un comunist). Malware-ul descarca mesajele text, agenda telefonica si inregistrarile din calendar ale utilizatorilor si scaneaza dispozitivul pentru aproximativ 73.000 de alte fisiere, potrivit unei anchete comune efectuate de publicatiile americane The New York Times, Guardian, Motherboard, Süddeutsche Zeitung, dar si de postul de televiziune german NDR. Rapoartele urmaresc saga de blocare Huawei in Statele Unite pe fondul preocuparilor legate de securitatea nationala prin suspiciuni asupra presupuselor legaturi stranse ale gigantului tehnic chinez cu guvernul de la Beijing. In scopuri de spionaj al diverselor tari in care activeaza sau companii cu care colaboreaza. Huawei a negat in mod repetat aceste acuzatii.

Intre timp, China anuntase repercursiuni impotriva Statelor Unite, iar aceste masuri impotriva turistilor straini par a fii metoda guvernului chinez de a retalia. In ciuda faptului ca Trump si presedintele chinez au ajuns la un comun acord pentru a restabili dialogul, in cadrul unei intruniri private la conferinta G20. In plus, guvernul de la Beijing ar fii blocat accesul cetateniilor sai la site-urile de stiri din SUA, precum si retelele sociale occidentale si Wikipedia.

Potrivit raportului comun publicat marti, turiștii care trec frontiera chineza in regiunea Xinjiang s-au trezit cu telefoanele confiscate de politistii de frontiera, iar cand si le-au primit inapoi, au fost instalate pe platformele acestora programe de tip malware pentru Android, numite BXAQ sau Fengcai. Acest tip de program malware este proiectat pentru a cauta orice fel de continut islamic, au spus publicatiile, citand mai multe analize ale software-ului. Malware-ul mai cauta, de asemenea, in ce masura are contine un telefon pagini din Coran, fisiere PDF cu Dalai Lama si muzica de la o trupa japoneza de metal, Unholy Grave, potrivit rapoartelor pe aceasta tema.

Un turist care a avut malware-ul instalat pe telefonul sau a informat publicatiile Süddeutsche Zeitung si Motherboard, venind, in acelasi timp, si cu dovezi concrete asupra faptului ca, intr-adevar, a avut aceasta experienta., Astfel, pentru a se convinge de autenticitatea stirilor, un reporter de la Süddeutsche Zeitung a traversat apoi granita si a experimentat el insusi instalarea malware-ului pe telefonul sau. Reporterul a mai sustinut ca a vazut ca exista dispozitive care sunt utilizate de catre politistii de frontiera chinezi pentru a cauta iPhone-uri.

“Stim deja faptul ca locuitorii din Xinjiang, in special musulmanii turci, sunt supusi supravegherii non-stop și multidimensionale”, a spus Maya Wang, cercetator principal in privinta China la Human Rights Watch, organizatia mondiala pentru protectia drepturilor omului. “[Acest malware] sugereaza ca si turistii strainii sunt supusi unei astfel de supravegheri in masa si ilegale”.

Desi au fost contactatii de catre mai multe publicatii, si americane si germane, cei de la Human Rights Watch nu au oferit, inca, un raspuns concret cererilor de a comenta pe tema acestui subiect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *