Facebook isi reinnoieste apelul pentru reglementari

Directorul adjunct al Facebook, Sheryl Sandberg, a reinnoit solicitarea pentru o reglementare mai larga a retelei sociale. Practic, aceasta domnita a repetat [ca Dancila din foaia lui Dragnea] spusele lui Zuckerberg. Cu un plot twist. Sandberg declara ca Facebook isi  doreste sa fie “un partener activ in elaborarea unor noi reguli care sa guverneze internetul”. Ca sa incerce sa faca niste reguli care sa scape compania din situatia judiciara in care se afla? Am ras in hohote cand am auzit in premiera declaratia celui de-al doilea om in compania americana. Sandberg mai are si sugestii in aceasta privinta. Spune ca legea ar putea fi modelata pe baza Regulamentului UE privind protectia generala a datelor.

Legislatia UE, care are putin peste un an, guverneaza companiile care colecteaza, stocheaza sau prelucreaza cantitati mari de informatii despre rezidentii din Uniunea Europeana, necesitand o mai mare deschidere in ceea ce priveste datele pe care le au si cu cine le impartasesc. Bine, mie sincer nu mi se pare ca si cum GDPR ar fi adus ceva bun, dar era o abordare… interesanta a Consiliului European fata de internet. Pana cand s-a promulgat legea privind protectia drepturilor de autor cu acel articol 13, care ar putea avea efecte devastatoare atunci cand intra in vigoare. 

“Companiile ca ale noastre nu ar trebui sa ia atat de multe decizii ca noi”, a spus Sandberg. “Noi reguli trebuie sa fie scrise pentru internet si vrem sa ajutam sa se intample acest lucru”. Traducere: Vrem sa lucram la reglementari pentru internet sa mai strecuram un articol-doua care sa ne scape de control judiciar, acum ca s-au pornit toti impotriva noastra. Nu toti, utilizatorii din Romania nu au nici o problema cu ideea de a avea datele stocate in bazele de date ale unor americani. Aia nu conteaza? Evrika! 

Comentariile lui Sandberg se incadreaza in evolutia atitudinii celor de la Facebook in fata amenintarilor din ce in ce mai mari din partea Departamentului de Justitie, si nenumarate apeluri pentru dezmembrarea companiei. Majoritatea acestor apeluri vin, evident, din partea senatorului Elizabeth Warren, o democrata din Massachusetts, care candideaza pentru  functia de presedinte al Statelor Unite la alegerile din 2020. Directorul executiv Mark Zuckerberg a declarat, la inceputul acestui an, ca guvernul si autoritatile de reglementare ar trebui sa joace un “rol mai activ” in ceea ce priveste continutul daunator, integritatea alegerilor, confidentialitatea si portabilitatea datelor. Traducere: N-am facut nimic daca nu exista reguli sa spuna ca am gresit. Sau, “nu am gresit cu nimic pentru ca utilizatorii nu se asteapta la confidentialitate pe internet”. Evident.

In timpul aparitiei, Sandberg a recunoscut, de asemenea, ca Facebook nu a fost pregatit pentru interferentele straine care au avut loc in timpul alegerilor prezidentiale din 2016, in care Facebook a fost una dintre principalele tinte. Zuckerberg a spus anterior ca este o “nebunie” sa crezi ca stirile false de pe Facebook au influentat alegatorii in 2016. Daaa, doar nu e Romania… Stai putin, e America. Imi retrag cuvintele.

“Chiar nu ne-am asteptat”, a spus Sandberg, potrivit The Wall Street Journal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *