Intel si conceptul dual-screen

In ciuda faptului ca laptop-urile disponibile pe piata la ora actuala devin din ce in ce mai mici, acestea nu s-au schimbat atat de mult in ultimii ani. Ei bine, se pare ca acest lucru nu va ramane asa pentru prea mult timp. Sau cel putin asta este intentia. Pe langa Project Athena, Intel intentioneaza sa dezvolte tehnologia care sa poata permite producatorilor de pe piata sa dezvolte laptopuri dual-screen. Printre altele. In cadrul Computex 2019, compania care se ocupa cu dezvoltarea de procesoare a prezentat publicului mai multe dispozitive care demonstreaza conceptul care arata ce pot realiza producatorii de laptopuri precum Asus, Dell si HP cu tehnologia de care dispun in momentul de fata. Numitorul comun al acestor 

dispozitive sunt ecranele duale.

Twin Rivers

Primul concept este Twin Rivers, un concept de Ultrabook cu o abordare futurista asupra a ceea ce pot deveni laptopurile mici, precum Dell XPS. Acesta combina doua display-uri touchscreen, fiecare dintre ele avand o diagonala de 12.3 inci. Ecranul de jos, se pare, ar urma sa aiba o tastatura pe ecran, asemanatoare cu cea pe care o obtii pentru o tableta. Cu toate astea, nu ca si cum acest concept ar exclude o tastatura fizica, prin Bluetooth, care se potriveste pe partea de sus a ecranului. Pentru sesiuni mai lungi de munca, productii, gaming sau orice altceva ti-ar ocupa timpul pe un laptop.

Honeycomb Glacier

Al doilea concept, Honeycomb Glacier, e proiect special pentru gameri. Acesta combina un ecran cu diagonala de 17.3 inchi cu un al doilea ecran “de 12,3 inci” (am pus ghilimelele pentru ca nu este la fel de mare ca un ecran traditional de acea dimensiune), care este sustinut de niste trucuri… inedite. Oarecum.

Cea mai impresionanta caracteristica este urmarirea ochilor, la propriu. Al doilea ecran contine trei programe si o camera de fotografiat intre cele doua ecrane iti urmareste fiecare miscare a ochiului. Stie exact la ce fereastra te uiți, indiferent daca se afla pe ecranul de sus sau pe ecranul de jos, si te pune automat la controlul ferestrei respective. Trebuie sa recunosc, e un lucru ingenios. Un senzor care iti poate accesa o fereastra doar pentru ca te uiti la ea, inseamna ca nu mai trebuie sa dai atatea click-uri in stanga si in dreapta. Este o functie extrem de futurista. 

Laptopuri dual-screen

Laptopurile dual-screen pentru gaming sunt deja o realitate. De exemplu, cel mai nou HP Omen prezinta un display cu o diagonala de 6 inci deasupra tastaturii, iar noul ZenBook Pro Duo de la Asus are un ecran impresionant de 4 inchi sub display-ul principal de 15.6 inci, acest al doilea panou functionand, in esenta, ca o extensie a ecranului. Tin sa mentionez si faptul ca ZenBook Pro Duo nu este comercializat ca un laptop de gaming, insa poate fi configurat cu o placa video Nvidia RTX 2060, ca sa poata sa supravietuiasca mai multe sesiuni de gaming decat poate in mod normal. Practic, o placa video buna poate transforma orice calculator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *