Microsoft a respins vanzarile de recunoastere faciala din motive de ingrijorare cu privire la utilizarea acestora

Microsoft a decis sa nu vanda tehnologie de recunoastere faciala a unei agentii de aplicare a legii din California, deoarece ar fi probabil ca femeile si minoritatile sa fie tinuti pentru a fi interogati mai des, potrivit unui raport. Brad Smith, presedintele companiei, a remarcat ca o agentie anonima a vrut sa instaleze tehnologia in masinile de ofiteri si in camerele corpului si sa ruleze scanari de chip pe oricine opresc, au informat cei de la Reuters marti. Intrucat inteligenta artificiala a tehnologiei este instruita, in primul rand, pe barbatii albi, exista mai multe cazuri de identitate gresita cu femeile si minoritatile, a decis compania. Adevarul e ca aceasta problema nu este una de actualitate, mai ales in Statele Unite ale Americii. Unde al doilea val al feminismului vine din aceeasi problema a americanilor de a accepta o realitate care dureaza de peste jumatate de secol, iar tara incepe sa fie din ce in ce mai plina de organizatii neo-naziste, extremiste sau care pur si simplu promoveaza “nationalismul alb”. In concluzie, Microsoft a luat o decizie care poate feri compania de o multime de controverse pe viitor, avand in vedere ca, in mod sigur ar aparea suficiente reclamatii in cazul in care acest sistem ar fi fost pus la dispozitie pe piata. Cum e si vorba, oamenii inteligenti invata din greselile altora.

De asemenea, Microsoft a refuzat o afacere de a furniza aceasta tehnologie pentru camere  in capitala unei tari considerate a nu fi libera de catre organizatia nonprofit Freedom House, a declarat Smith, in cadrul unui eveniment al Universitatii Stanford despre “inteligenta artificiala concentrata pe om”. Judecand dupa fermitatea cu care directorul executiv al companiei a oferit aceasta declaratie, ne gandim ca ar fi vorba despre o tara din Orientul Mijlociu sau din blocul comunist din Asia. Totusi, Smith nu a dorit sa ofere precizari in privinta acestui caz. In schimb, compania a vandut aceasta tehnologie unei inchisori din SUA, deoarece ar fi limitata doar la acel mediu si ar imbunatati securitatea inchisorii, reducand drastic sansele prizonierilor de a evada. Compania a refuzat sa mai comenteze in ceea ce priveste aceste tranzactii.

In decembrie, Smith a cerut guvernelor sa adopte o legislatie care sa impuna recunoasterea tehnicilor de recunoastere faciala pentru a evita prejudecati. El a mai spus ca autoritatile ar trebui sa fie prudente in ceea ce priveste adoptarea unei astfel de legi. “Trebuie sa ne asiguram că anul 2024 nu va arata ca o pagina din romanul 1984”, a scris el la acea vreme. Este un lucru pozitiv faptul ca Microsoft incearca din start sa evite anumite probleme de care este conducerea companiei este constienta ca ar putea dauna grav imaginii acesteia, in timp ce si-a concentrat politica in aceasta privinta intr-un fel de lobby pentru o legislatie mai flexibila, astfel incat sa-si poata vinde tehnologia fara a trai cu frica unor procese. Cu siguranta, cei de la Microsoft sunt suficient de constienti de tot acest fenomen pentru a evita anumite tranzactii care le-ar face mai mult rau decat bine. Cel putin aparent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *