Raspunsul Marii Britanii pentru Zuckerberg

In timpul acestui sfarsit de saptamana, Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a surprins lumea cand a postat un editorial pentru The Washington Post in care a cerut o reglementare mai mare in ceea ce priveste protectia datelor utilizatorilor si restrictiile impotriva continutului daunator pentru ca “retelele sociale sa se poata ghida dupa anumite norme” si a sugerat faptul ca Statle Unite ale Americii ar trebui sa adopte legile europene in ceea ce priveste protectia datelor. Comisarul britanic de informare, Elizabeth Denham, i-a raspuns sefului de la Facebook intr-o declaratie in care i-a cerut acestuia sa ia masuri pentru a arata ca are, intr-adevar, gand sa se tina de ceea ce a spus in editorialul respectiv.

Astfel, Denham a spus ca un prim pas pentru a dovedi acest lucru este ca Facebook sa renunte la recursul pe care l-a depus impotriva amenzii de 500.000 de lire sterline (2 milioane de lei in banii nostri) pe care a primit-o in urma scandalului Cambridge Analytica. In noiembrie anul trecut, Facebook a anuntat ca va contesta amenda, pe motiv ca autoritatea de reglementare nu a gasit nici o dovada concreta asupra faptului ca datele utilizatorilor britanici ar fi fost distribuite in mod necorespunzator cu consultanta politica.

Luni, comisarul pentru informare a spus: “In lumina declaratiilor din weekend ale lui Mark Zuckerberg despre necesitatea unei reglementari sporite in patru domenii, inclusiv confidentialitatea, ma astept ca Facebook sa revina asupra recursului lor actual”. Nu este pentru prima oara cand comisarul britanic se leaga de Facebook, Denham atacand reteaua sociala inca din noiembrie, atunci cand a declarat, in fata Comitetului International al Parlamentului de la Londra, ca Facebook a incalcat legea privind protectia datelor. Ea a declarat ca motivele pe care reteaua sociala le-a oferit pentru acest recurs au fost “disimulate” si a acuzat reteaua pentru ca a interpretat in mod eronat rationamentul autoritatii de reglementare pentru emiterea amenzii.

In editorialul publicat in The Washington Post, Mark Zuckerberg declara ca retelele sociale au “responsabilitati imense” in ceea ce priveste problemele in legatura cu protejarea datelor utilizatorilor si gestionarea dezinformarii si a anunturilor politice pe platformele lor. Astfel, spune el, companiile au nevoie de unele indrumari, prin care se refera la legi scrise care sa interzica in mod explicit distribuirea de continut daunator si sa protejeze mai activ confidentialitatea pe internet.

Acum, dupa ce a impus o astfel de sanctiune, autoritatea britanica de reglementare i-a cerut lui Zuckerberg sa arate ca declaratia lui in ceea ce priveste nevoia unei reglementari este una sincera. O sursa a Biroul Comisarului pentru Informații (ICO) a declarat pentru BBC ca, in cazul in care Facebook isi doreste sa recastige increderea publica pierduta in urma scandalurilor in care a fost implicata reteaua de socializare, acesta ar fi un pas mai mult decat necesar in acest sens.

La momentul respectiv, Anna Benckert, avocatul Facebook, a argumentat ca rationamentul ICO “provoaca unele dintre principiile de baza ale modului in care ar trebui sa li se permita utilizatorilor sa facă schimb de informatii online, cu implicatii care depasesc doar Facebook, motiv pentru care am ales sa depunem recurs”. A fost o decizie neinspirata intr-un moment in care Facebook incerca sa-si recladeasca reputatia. Acum situatia este mult mai delicata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *